podid

Το πρώτο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στο μωράκι σου μόλις έρθει στη ζωή, είναι η επαφή «δέρμα με δέρμα». Η επαφή αυτή, γνωστή και ως «καγκουρό», έχει οφέλη ανεκτίμητης αξίας τόσο για το μωράκι σου όσο και για εσένα την ίδια. Άλλωστε συνιστάται ιδιαίτερα από οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και η ΑΑΠ (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων).

Η φροντίδα καγκουρό - ή η επαφή δέρμα με δέρμα - ωφελεί εσάς και το μωρό

Καθώς σχεδιάζεις το πλάνο τοκετού σου, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι η απίστευτη αξία της επαφής δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση. Βεβαιώσου ότι το αίτημά σου για επαφή δέρμα με δέρμα αναφέρεται ξεκάθαρα κάπου στο πλάνο τοκετού σου, αλλιώς θα μπορούσες να απευθυνθείς στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βεβαιωθείς ότι γνωρίζουν την επιθυμία σου και κατανοούν ότι θα ήθελες αυτή την κρίσιμη εμπειρία με το μωρό σου.

Όταν το μωρό σου γεννηθεί, τότε ο/η γιατρός, η μαία ή μια νοσοκόμα θα το καθαρίσει, θα του βάλει ένα ζεστό καπέλο και μια κουβέρτα και στη συνέχεια θα σε βοηθήσει να τοποθετήσεις το μωρό στο γυμνό σου στήθος. Αυτή η πρώτη επαφή γίνεται πριν από οποιαδήποτε εξέταση λάβει το μωρό σου τις ώρες μετά τη γέννηση, εκτός εάν ο γιατρός σας  έχει λόγο να ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις άμεσα.

Οι στενές στιγμές δεσμού επιτρέπουν σε εσένα και το μωρό σου να αρχίσετε να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον αμέσως και έρευνες δείχνουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη όπως:

Πιο ήρεμη, πιο χαλαρή μαμά και μωρό: Η μετάβαση από τη ζεστή, άνετη κοιλιά στον έξω κόσμο είναι δύσκολη για κάθε νεογέννητο! Η επαφή δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση μπορεί να βοηθήσει το μωρό σου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και να το καταπραΰνει, ώστε να είναι πιο ήρεμο και να κλαίει λιγότερο (αλλά να θυμάσαι, όλα τα νεογέννητα μωρά κλαίνε!). Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του μωρού, να προάγει βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο και να οδηγήσει σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο σταθερό καρδιακό παλμό και αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή η κορτιζόλη, ή οι ορμόνες του στρες, είναι σημαντικά χαμηλότερες μετά από μόλις 20 λεπτά επαφής δέρμα με δέρμα.

H έρευνα δείχνει επίσης ότι οι μητέρες που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα με το μικρό τους αμέσως μετά τον τοκετό, εμφανίζουν μειωμένη επιλόχεια αιμορραγία και έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Όταν κρατάς το νεογέννητο σου, τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται – με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και το στρες.

Έναρξη θηλασμού: Η επαφή δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έναρξη του θηλασμού το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα μετά τον τοκετό μπορούν να αρχίσουν να θηλάζουν νωρίτερα, καλύτερα και ακόμη και να συνεχίσουν να θηλάζουν κατά μέσο όρο για περίπου 6 εβδομάδες περισσότερο! Με το να είναι κοντά σου, το μωρό σου μπορεί να μυρίσει και να αναγνωρίσει την μυρωδιά σου, διευκολύνοντάς το να βρει τη θηλή και να θηλάσει όπως χρειάζεται.

Μπορεί να το κάνει και ο σύντροφος σου

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως εάν το μωρό σου χρειάζεται να πάει στη ΜΕΝΝ ή εάν χρειάζεσαι εσύ επιπλέον φροντίδα ως αποτέλεσμα του τοκετού, η επαφή δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση μπορεί να μην είναι δυνατή. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι ακόμα σημαντικό να έχεις επαφή δέρμα με δέρμα όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς η «φροντίδα καγκουρό» μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα πρόωρα μωρά, όπως το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα υψηλότερα επίπεδα στρες και τις δυσκολίες σίτισης. Εάν χρειάζεσαι λοιπόν επιπλέον φροντίδα μετά τον τοκετό και δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως, ζήτησέ το από τον σύντροφό σου ή ένα άλλο άτομο υποστήριξης να το κάνει. Όχι μόνο το μικρό σου θα λάβει πολλά από τα ίδια οφέλη, αλλά είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για τον σύντροφό σου να δεθεί μαζί του αμέσως!

Συνεχίστε και αφού πάτε σπίτι

Η επαφή δέρμα με δέρμα δεν είναι μόνο για τις ώρες και τις ημέρες αμέσως μετά τον τοκετό.  Αντιθέτως, μπορείς να συνεχίσεις αυτή την επαφή και αφού επιστρέψεις στο σπίτι και για όσο διάστημα εσύ και το μωρό το απολαμβάνετε. Πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι το να αφιερώνουν χρόνο δέρμα με δέρμα σε ένα ήσυχο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό με το μωρό τους – ντυμένο με πάνα – στο στήθος τους για τουλάχιστον 20 λεπτά, μπορεί να προάγει το θηλασμό, τη χαλάρωση, το δέσιμο και την άνεση. Ανεξάρτητα από το πώς μοιάζει το ταξίδι σου στον θηλασμό, φρόντισε να απολαύσεις την εγγύτητα και την οικειότητα που μπορεί να φέρει η επαφή δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση τόσο σε εσένα όσο και στο μικρό σου.

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]