Share

medela 15 2 24

Η επιστροφή στην εργασία για μια νέα μαμά, που μέχρι πρότινος περνούσε σχεδόν κάθε λεπτό με το μωρό της, δεν είναι εύκολη.

Με τη λήξη της άδειας μητρότητας, εσύ και το μωρό σου χρειάζεται να βρείτε εκ νέου τις ισορροπίες σας και να προσαρμοστείτε στα καινούργια δεδομένα. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που θηλάζεις, καλείσαι να βρεις εναλλακτικές οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι το μωρό σου θα συνεχίσει να τρέφεται με αυτό τον πολύτιμο θησαυρό που ονομάζεται μητρικό γάλα.

Μην ανησυχείς. Λύσεις υπάρχουν! Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορείς να αποθηκεύεις με ασφάλεια το γάλα σου, ώστε να μπορεί το μωρό σου να τρέφεται με αυτό, ακόμα και όταν εσύ βρίσκεσαι στη δουλειά.

Συλλογή και αποθήκευση

Το μητρικό γάλα, ο «λευκός χρυσός» όπως έχει χαρακτηρισθεί, χρειάζεται ειδική μεταχείριση, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί και να συντηρηθεί σωστά. Όταν αντλείς γάλα, η συλλογή του πρέπει να γίνεται πάντοτε σε καθαρά δοχεία, ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτό τον σκοπό.

Το χρονικό διάστημα που μπορείς να αποθηκεύσεις με ασφάλεια το γάλα σου, διαφέρει βάσει της θερμοκρασίας του χώρου στον οποίο το αποθηκεύσεις. Σε θερμοκρασία δωματίου, το γάλα αντέχει μέχρι και 4 ώρες. Στο ψυγείο έως και 3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέχρι 6 μήνες. Σε περίπτωση που ξεπαγώσεις το γάλα σου στο ψυγείο, τότε μπορείς να το διατηρήσεις εκεί έως και 24 ώρες ή σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 2 ώρες. Μετά την απόψυξή του, το γάλα δεν πρέπει να επανακαταψυχθεί.

Σε περίπτωση που το μωρό σου έχει γεννηθεί πρόωρα, οι οδηγίες αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος διαφέρουν. Γι’ αυτό καλύτερα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει ανάλογα.

Σημαντικά tips για να διαχειριστείς σωστά το αντλούμενο γάλα σου

Σε αυτό το νέο κεφάλαιο που εισέρχεσαι με την απόφασή σου να αποθηκεύσεις το γάλα σου, είναι πιθανό να βρεθείς μπροστά σε καταστάσεις τις οποίες ενδεχομένως να μην γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς.

Γι’ αυτό κι εμείς, σου δίνουμε 5+1 σημαντικές συμβουλές που πρέπει να έχεις υπόψη:

  1. Σε περίπτωση που το αποθηκευμένο γάλα έχει χωριστεί και έχει δημιουργηθεί κρέμα στη επιφάνεια, μην ανησυχήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κουνήσεις απαλά το μπουκάλι, ώστε να αναμειχθούν μεταξύ τους τα δύο στρώματα που έχουν δημιουργηθεί.
  1. Εάν αντλείτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, φυλάσσετε κάθε ποσότητα ξεχωριστά στη συντήρηση του ψυγείου. Μόλις όλες οι ποσότητες ψυχθούν επαρκώς, τότε μόνο μπορείτε να τις αναμίξετε μεταξύ τους.
  1. Κατέψυξε το γάλα σου σε 2 έως 5 μερίδες, έτσι ώστε το ξεπάγωμά του να είναι ευκολότερο και γρηγορότερο.
  1. Μην γεμίζεις το δοχείο μέχρι επάνω. Άφηνε πάντοτε επιπλέον χώρο, καθώς τα υγρά όταν παγώνουν διαστέλλονται.
  1. Απόψυξε το γάλα σου αφήνοντας το όλο το βράδυ στο ψυγείο ή κρατώντας το μπιμπερό κάτω από το ζεστό τρεχούμενο νερό. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις το γάλα. Είναι πιθανό να επηρεάσει τη σύνθεση του και να δημιουργήσει καυτά σημεία, τα οποία μπορούν να κάψουν το στόμα του μωρού σου.
  1. Αν παρατηρήσεις πως το γάλα που έχεις ξεπαγώσει έχει γεύση ή οσμή σαπουνιού, αυτό οφείλεται στο ένζυμο «λιπάση», το οποίο βοηθά στην πέψη του λίπους του μητρικού γάλακτος. Για να το αποφύγεις όμως, θα μπορούσες προτού καταψύξεις το γάλα σου, να το ζεστάνεις μέχρι να εμφανιστούν μικροσκοπικές φυσαλίδες στο πλάι.
  1. Μην φυλάσσετε το μητρικό γάλα στην πόρτα του ψυγείου σας.

Να θυμάσαι ότι το «κλειδί» βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σου, καθώς και τις συμβουλές μας, η προσπάθεια σου θα στεφθεί με επιτυχία!

Our Partners

CONTACT US

Marathon distribute

Marathon Distributors is Cyprus’ leading pharmaceutical and healthcare logistics provider with a 38% market share in pharmacies. Marathon Distributors offers high quality services along the supply chain such as warehousing, order receipt, pick and pack, distribution and repackaging.

kapakiotis

Kapakiotis & Papaellinas Ltd is a joint venture company that was formed between Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd and C.A.P. Papaellinas Ltd, the former distributors of GlaxoWellcome and SmithKline Beecham, whose main operation is the distribution of the GlaxoSmithKline (GSK) pharmaceuticals in Cyprus.

Alector Pharmaceuticals is a joint venture company that was formed between C.G.Papaloizou Ltd and Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd, the former distributors of Astra and Zeneca, to promote and distribute the AstraZeneca pharmaceuticals in Cyprus.

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]