Share

katariptontas mithous gia ton mitriko thilasmo

Μητρικός θηλασμός: ένα πραγματικό δώρο ζωής από εσένα προς το μωρό σου. Το μητρικό γάλα θα θέσει τις σωστές βάσεις για την ανάπτυξη του παιδιού σου, θα το «εξοπλίσει» με αντισώματα και θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Θα είναι ουσιαστικά η ασπίδα του στα πρώτα –πολύ σημαντικά- στάδια της ζωής του.

Την ίδια στιγμή, θα χαρίσει τόσο σε εσένα όσο και στο μωρό σου, τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεστε για να «γνωριστείτε». Να μάθετε ο ένας τον άλλο και να δεθείτε ακόμα περισσότερο.
Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της γυναικείας φύσης, μία μοναδική εμπειρία που πρέπει να απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς. Χωρίς να σε ανησυχούν ή να σε αποθαρρύνουν προκαταλήψεις, οι οποίες λανθασμένα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Γι’ αυτό και εμείς, καταρρίπτουμε μερικούς απ’ τους μύθους που συνοδεύουν τον μητρικό θηλασμό.

Μύθος #1: Είναι φυσιολογικό να πονάς στον θηλασμό
Όχι, δεν είναι. Αυτό που είναι φυσιολογικό είναι να νιώσεις μία ενόχληση κατά τις πρώτες ημέρες, μέχρι το δέρμα να συνηθίσει την επαφή. Αυτή η αίσθηση ωστόσο, δεν πρέπει να διαρκέσει για πολύ. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι συνεχής κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τότε είναι πιθανό το μωρό σου να μην θηλάζει σωστά και θα σου προτείναμε να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον σύμβουλο θηλασμού σου.

Μύθος #2: Αν έχεις μικρό στήθος δε θα παράγεις αρκετό γάλα για να ταΐσεις το μωρό σου
Το μέγεθος των μαστών σου δεν επηρεάζει την ικανότητα του σώματος σου να παράγει γάλα. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σου ενεργοποιούνται οι ορμόνες θηλασμού. Η αναρρόφηση που ασκεί το μωρό σου στους μαστούς δίνει σήμα στο σώμα σου να εκκρίνει την ορμόνη παραγωγής γάλακτος, την “προλακτίνη” και την ορμόνη ροής γάλακτος, την “ωκυτοκίνη”. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο συχνά βάζεις το μωρό στο στήθος σου, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μητρικού γάλακτος παράγεται. Δημιουργείται δηλαδή μια σχέση ζήτησης-παραγωγής.

Μύθος #3: Μην θηλάζεις εάν είσαι άρρωστη
Σε περίπτωση που σε ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή μία γρίπη, δεν χρειάζεται να σταματήσεις να θηλάζεις. Το μητρικό γάλα παρέχει αντισώματα στο μωρό σου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, καταπολεμώντας τυχόν λοιμώξεις και ασθένειες. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τηρήσεις ορισμένους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, δηλαδή να πλένεις τα χέρια σου και να αποφεύγεις να βήχεις ή να φτερνίζεσαι κοντά του. Τέλος, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρεις κάποιο φάρμακο να είσαι βέβαιη ότι είναι απόλυτα ασφαλές και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Μύθος #4: Το μωρό σου δεν θα μπορεί να θηλάσει εάν του δώσεις πιπίλα
Ο ένας παράγοντας, δεν επηρεάζει τον άλλο. Όπως έχουν αποδείξει μελέτες, η χρήση πιπίλας σε μωρά που θηλάζουν, δεν επηρεάζει σημαντικά τη συχνότητα ή τη διάρκεια του αποκλειστικού ή μερικού θηλασμού, έως την ηλικία των 4 μηνών. Ωστόσο, μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την πιπίλα όταν εσύ και το μωρό σου αισθανθείτε άνετα με τον θηλασμό. Πρέπει όμως να βεβαιωθείς πως η πιπίλα δεν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση ή την καθυστέρηση του χρόνου ταΐσματος.

Μύθος #5: Δεν είσαι καλή μαμά αν δεν θηλάζεις
Υπάρχουν μαμάδες που επιλέγουν να μην θηλάσουν καθόλου ή άλλες που συμπληρώνουν με φόρμουλα το μητρικό γάλα. Αυτό δεν τις καθιστά λιγότερο καλές μαμάδες. Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει να φροντίζεις το μωρό σου και να του προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς!

Επομένως, μην αφήσεις τους μύθους του θηλασμού να σε κρατήσουν πίσω. Κάνε την έρευνα σου, ενημερώσου σωστά και απόλαυσε αυτό το μοναδικό ταξίδι του θηλασμού.

Our Partners

CONTACT US

Marathon distribute

Marathon Distributors is Cyprus’ leading pharmaceutical and healthcare logistics provider with a 38% market share in pharmacies. Marathon Distributors offers high quality services along the supply chain such as warehousing, order receipt, pick and pack, distribution and repackaging.

kapakiotis

Kapakiotis & Papaellinas Ltd is a joint venture company that was formed between Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd and C.A.P. Papaellinas Ltd, the former distributors of GlaxoWellcome and SmithKline Beecham, whose main operation is the distribution of the GlaxoSmithKline (GSK) pharmaceuticals in Cyprus.

Alector Pharmaceuticals is a joint venture company that was formed between C.G.Papaloizou Ltd and Ioannis M. Kapakiotis & Son Ltd, the former distributors of Astra and Zeneca, to promote and distribute the AstraZeneca pharmaceuticals in Cyprus.

CONTACT US

35 Kilkis Avenue, 2234 Latsia, Cyprus

+357 22 899500

[email protected]